Beredskap case Lagan - C3C - Concrete m3 Constructions

Översvämning i Lagan

“Två timmar efter samtalet var vi på plats”

I januari och februari 2020 steg vattennivåerna i ån Lagan kraftigt. I media rapporterades om att mer regn var på väg och SMHI varnade för höga strömhastigheter där utsatta miljöer, personer och fastigheter kunde drabbas av allvarliga skador.

På C3C förutspådde man att berörda myndigheter i området runt Ljungby snart skulle få behov av utrustning som kunde stoppa eventuella översvämningar.

– Vi började så smått att förbereda oss, och efter något dygn ringde Räddningstjänsten i Ljungby och sa att de behövde vår hjälp för att skydda fastigheter längs Lagan, säger Erik Jansson, projektledare på C3C Engineering.

75 meter lång mur
C3C:s montörer var på plats två timmar efter samtalet med en grävmaskin, två kranbilar och block. Blocken byggdes upp till en 75 meter lång och 1,2 meter hög mur en bit från de fastigheter som riskerade att drabbas.

– Räddningstjänsten var främst oroliga för att en kraftdamm skulle brista och bilda en svallvåg i Lagan. Om det hänt hade risken varit stor att vatten skulle tränga in i fastigheter. Eventuellt hade vatten även blivit förorenat, säger Erik Jansson.

Efterhand sjönk vattennivåerna igen och risken för en olycka avtog. Muren stod kvar i två veckor innan C3C monterade ner blocken och körde tillbaka dem till en av C3C:s lagringsplatser. En tid efter utvärderades händelsen.

– Både Räddningstjänsten och de personer från Försvarsmakten som var på plats var nöjda med den hjälp de fick av oss, och att hjälpen finns att tillgå så snabbt och på så nära håll, säger Erik Jansson.

/

“BÅDE VI OCH RÄDDNINGSTJÄNSTEN KONSTATERADE ATT C3C:S BLOCK HINDRADE ELDEN”

När återvinningsanläggningen Lilla Nyby började brinna, stod C3C:s block stabilt kvar och hindrade eldens framfart. Efter det att släckningsarbetet var över togs snabbt beslut om att C3C:s block framöver skulle skydda hela återvinningsanläggningen.

– Vi såg under branden hur de C3C-block vi hade stod emot värmen och elden. Vi vet också att de tål hårda stötar och att de är enkla att flytta och bygga om när det behövs, säger Kent Briby, affärsområdeschef Återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM.

LÄS MER

VILL DU VETA MER OM C3C BEREDSKAP?

Vi på C3C brinner för långsiktiga, öppna och förtroendefulla samarbeten tillsammans med både leverantörer och kunder. Vi lyssnar på dina behov och föreslår sedan den lösning som skulle passa dig och din verksamhet. Tillsammans utformar vi ett innehåll för dig.

Kontakta mig så får du veta mer om C3C Beredskap!

Glenn Braun, affärsansvarig
epost: glenn@c3c.se
telefon: 0739-405 008

BOKA MÖTE