Beredskap case Lilla Nyby - C3C - Concrete m3 Constructions

Branden på Lilla Nyby

“Både vi och räddningstjänsten konstaterade att C3C:s block
hindrade elden”

När återvinningsanläggningen Lilla Nyby började brinna, stod C3C:s block stabilt kvar och hindrade eldens framfart. Efter det att släckningsarbetet var över togs snabbt beslut om att C3C:s block framöver skulle skydda hela återvinningsanläggningen.

– Vi såg under branden hur de C3C-block vi hade stod emot värmen och elden. Vi vet också att de tål hårda stötar och att de är enkla att flytta och bygga om när det behövs. Det är helt enkelt en flexibel, trygg och säker lösning för oss och vår verksamhet, säger Kent Briby, affärsområdeschef Återvinning på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM. 

Det hade varit en varm och torr sommar i Eskilstuna när medarbetarna på Lilla Nyby fick signaler om att något fattat eld. Maskinförarna gjorde ett försök att släcka elden, men förgäves. Elden spred sig snabbt och situationen eskalerade.

– Det tog bara 20 minuter innan återvinningsanläggningen var helt övertänd. Det var fullkomligt kaos. 30 000 ton material av olika slag stod i lågor, säger Kent Briby. 

Efter branden byggde ESEM upp C3C:s skydd runt anläggningen.

C3C:s block stod kvar när annat brann ner
Räddningstjänsten, som snabbt kom till platsen, fokuserade på att hindra elden från att sprida sig, främst till den närliggande skogen som även den var extremt torr i sommarvärmen. Och även räddningstjänstens personal på plats konstaterade att C3C:s blocksystem stoppade eldens framfart. 

– Det vi alla snabbt kunde se var att de L-stöd vi hade runt större delen av återvinningscentralen inte klarade av värmen och elden, medan C3C:s block fungerade som ett hinder. Efter branden stod C3C-blocken kvar medan L-stöden brunnit ner, säger Kent Briby.

Rustade för framtiden
Idag finns höga murar av block från C3C på plats, både på Lilla Nyby och på ESEM:s andra anläggning i Strängnäs. Återvinningsanläggningen har haft småbränder även efter den stora branden, och i flera fall har C3C:s block hindrat spridning.

– Jag vet att vi idag har betydligt större chans att klara även en omfattande brand. Vi har en bättre och tryggare lösning, säger Kent Briby.

/

"TVÅ TIMMAR EFTER SAMTALET VAR VI PÅ PLATS"

I januari och februari 2020 steg vattennivåerna i ån Lagan kraftigt. I media rapporterades om att mer regn var på väg och SMHI varnade för höga strömhastigheter där utsatta miljöer, personer och fastigheter kunde drabbas av allvarliga skador.

– Vi började så smått att förbereda oss, och efter något dygn ringde Räddningstjänsten i Ljungby och sa att de behövde vår hjälp för att skydda fastigheter längs Lagan, säger Erik Jansson, projektledare på C3C Engineering.

LÄS MER

VILL DU VETA MER OM C3C BEREDSKAP?

Vi på C3C brinner för långsiktiga, öppna och förtroendefulla samarbeten tillsammans med både leverantörer och kunder. Vi lyssnar på dina behov och föreslår sedan den lösning som skulle passa dig och din verksamhet. Tillsammans utformar vi ett innehåll för dig.

Kontakta mig så får du veta mer om C3C Beredskap!

Glenn Braun, affärsansvarig
epost: glenn@c3c.se
telefon: 0739-405 008

BOKA MÖTE