Veolia Water Technologies - C3C - Concrete m3 Constructions

Veolia Water Technologies

Anders leder vattenreningsprojekt i många länder

C3C nöjer sig inte med att svara på frågorna vi ställer – de kommer med motfrågorna som gör skillnad för slutresultatet. Under alla åren vi har samarbetat har de inte gett mig många gråa hår. Det är ovärderligt hur mycket det betyder.

Anders Wernholm är Senior Project Manager på VA-ingenjörerna – en av tre divisioner i Veolia Water Technologies. Genom åren har han projektlett vattenreningsanläggningar ibland annat Sverige, Danmark, Finland, Polen, Tyskland och Kina.
– Ofta handlar det om projekt för pappers-och massaindustrin- projekt som omfattar hela kedjan från att rena inkommande råvatten till att ta hand om det samlade avloppet och det är rätt så avancerade saker. Avloppsreningsprocessen bygger idag på en kombination av å ena sidan biologiska metoder där vi använder bakterier för att bryta ner föroreningar och å andra sidan mekanisk och kemisk rening. Det gäller att hitta den rätta kombinationen för at få bästa möjliga slutresultat. Ofta handlar det också om väldigt stora volymer som ska renas, säger Anders Wernholm.Vilka kvaliteter letar ni efter hos era samarbetspartners?

– Jag skulle säga ansvarstagande kombinerat med bred kunskap. Vi är ju väldigt beroende av de partners vi vill jobba med, vi måste våga lita på dem och känna att vi kan kommunicera på ett bra sätt. Tilliten är A och O. Känslan ska vara att det här är något vi gör tillsammans. Det är en förutsättning för att det ska bli bra.Hur började ert samarbete med C3C?

– Det började med en betongtank på ett pappersbruk i Dalsland i mitten av 1990-talet. Vi klickade och efter det har vi succesivt byggt upp en fantastiskt bra relation. Jag skulle säga att väldigt mycket är personrelaterat. Det allra viktigaste är att de man jobbarmed vet vad man vill ha. När det fungerar som bäst gör det det utan att man behöver säga det.
Hur ser ett typiskt samarbetsprojekt mellan VA-ingenjörerna och C3C ut?
– Det har oftast handlat om betongtankar. Vi säger att vi behöver ett antal volymer och tillsammans hittar vi det bästa sättet att lösa uppgiften. I den processen är C3C:s kreativa arbetssätt en oerhörd tillgång. De är väldigt kunniga och de är inte rädda för att gå utanför ramarna. De kan till exempel säga: hur skulle det bli om vi struntar i att bygga tre tankar och istället satsar på att göra tre volymer i en och samma tank. Den kreativiteten gör det inte bara roligare att jobba, vi sparar pengar också.
– Numera hjälper C3C oss inte bara med tankar, vi har också börjat köpa bottenplattor av dem och i många fall även tak över gångplan och tak över tankarna. I vårt senaste gemensamma projekt använde vi oss också av deras legoliknande block för att mygga en jättelång mur.Kan du nämna något projekt som sticker ut lite extra?

– Vårt projekt på Södra Cell på Värö Bruk är något utöver det vanliga. Dels eftersom det tar vattenbehandling till en ny nivå och väckt stor uppmärksamhet i branschen, men också för att det är ett så stort industriprojekt. Där levererade C3C två tankar. Den ena är tretton meter hög och en av de största som byggts i Skandinavien. Förutsättningarna där var också speciella eftersom avståndet mellan tankarna bara är fem meter samtidigt som höjdskillnaden är lika stor. Vi fick terrassera ner mellan tankarna.Vad uppskattar ni mest hos C3C?

– Att deras tekniska kunnande gör oss mer kostnadseffektiva. Det är väldigt viktigt för även om marknaden är riktigt bra är marginalerna ofta ganska tajta. Och så uppskattar jag att jag kan känna mig trygg. I våra gemensamma projekt tar de ofta rollen som Bas U-ansvariga på arbetsplatsen. De löser alltid de problem som uppstår och om vi upptäcker något som behöver fixas till så räcker det med ett samtal. I nio fall av tio säger vår kund till oss att ”det där var ett riktigt bra gäng ni kom med”
– Jag skulle också säga att det handlar om enkelhet – C3C har förmågan att göra det svåra enkelt, och så är de lätta att ha att göra med. Det är alltid lika trevligt att träffa dem, det är högt i tak och vi har roligt under processen.

TEXT: Hans HedenmalmLäs fler C3C Stories arrow_forward

Anders Wernholm

Senior Project Manager på VA-ingenjörerna, en av tre divisioner i Veolia Water Technologies.

 • Namn: Anders Wernholm
 • Gör: Senior Project Manager, VA-ingenjörerna – en division i Veolia Water Technologies
 • Bor: i Svedala utanför Malmö
 • Uppskattar: Min fritid, att driva projekt och positiva människor
 • Tycker mindre om: Att bli lurad. Jag har inga problem med att betala 200 000 extra i ett projekt om jag känner att det betalar sig i det långa loppet. Men försök blåsa mig på 200 så blir jag inte rolig att tas med.
 • Det bästa med mitt jobb: Att man kan ha så roligt under projektresans gång. Och att ingen dag är den andra lik. Det är tjusningen.
 • En ledig dag: Då kör jag bil eller är i garaget och fixar med mina hobbyfordon. Jakt och fiske är andra favoritsysselsättningar.


Fem bra egenskaper hos C3C

 • Kreativa
 • Innovativa
 • Entreprenörsmässiga
 • Levererar hög kvalitet
 • Har hög kompetens
 • ”Och det tycker jag verkligen också. Levererar man på den nivå som C3C gör ska man ha cred för det”. /Anders Wernholm

Några av våra spännande tankprojekt